sunnuntai 18. elokuuta 2013

Parturinhammas

Ihmisen elämään kuuluu monenlaisten hampaiden ilmestyminen, aina vähän tarpeen mukaan. Ihan ensiksi tulee kiusahampaat imettäjän riesaksi; myöhemmin tulee tietysti parkuhampaat, pelkurinhampaat ja monet muut ennen pysyväisiä hampaita, vaikka ennenvanhaan ne pysyvätkin putosivat usein hakatessa pois, koska maailmassa oli silloin paljon väkivaltaa.

Pysyväisistä hampaista kaikille ovat tuttuja ainakin pulla-, nauris-, simpukka- ja messinkihampaat, mutta parturinhampaan on luoja tarkoittanut puhkeavaksi vain partureille. Joskus sitä tavataan myös lampureilla ja värssymiehillä, mutta metsurilla se alkaa olla jo ihan väärässä suussa. Parturinhampaalla on nähkääs musta juuri aivossa asti, eikä sitä ole tarkoitettu kenen tahansa eväitä jauhamaan.

Monesti pahantekijällä arveltiinkin olevan vääristä syistä puhjennut parturinhammas, joka sai ihmisen käyttäytymään keljusti kun ei päässyt toteuttamaan luontoaan. Tihutöistä tavattuja lurjuksia pyrittiin siksi parantamaan joko pakottamalla parturin ammattiin tai yrittämällä löytää ja poistaa kyseinen hammas. Sen olemassaolo piti kuitenkin aina todistaa, sillä monilla oli huonoja kokemuksia siitä kun hunsvotille annetaan partaveitsi käteen pienen hakkaamisen jälkeen ihan vain arvailun perusteella.

Ensiksi koitettiin huijata sitä puhumaan, parturinhammas oli näet luonteeltaan rikkiviisas. Esitettiin arvoituksia joihin paikallaolijat vastasivat tahallaan väärin ja yksi kuulosteli lehmänsarvella josko hammas kuiskaisi oikean vastauksen kun ei kestänyt enää kuulla muiden typeryyttä. Tämä konsti ei läheskään aina toiminut, sillä parturit ovat perillä kaikenlaisista metkuista juuri hampaansa takia.

Seuraavaksi yritettiin yleensä saada sitä nukahtamaan oopiumilla koska silloin se saattaisi puhua ohi suunsa, taikka oikeastaan isäntänsä suun, koska siihen aikaan oli paljon petturuutta ja asetelma oli muutenkin aika erikoinen koska hampaalla ei ole tietenkään omaa suuta. Viimekädessä kastettiin ruokopilliä tinnerissä ja käytiin sillä kaikki hampaat läpi, sanottiin että siitä kuuluisi saukon haukotusta muistuttava ääni jos osuisi kohdalle.

2 kommenttia:

 1. Kumipiru päättää juttunsa meheväisesti. Kumipirun juttu on mutenkin valottava.

  Aion lopettaa tykkänään tinneripillillä tökkimiset ja ohi hampaan suun puhumiset. Varmuuden varalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kannattaa pitää aina varansa, sillä niin tullaan varakkaaksi.

   Poista