sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Näytös

Nykyään järjestävät kaikenmoisia näyttöjä aina asumuksista lähtien, mutta entisaikaan ei ollut paljoa näytettävää, eikä sitäkään vähää raaskittu näyttää mitä oli. Vielä minä teille näytän, sanottiin, mutta silloinkaan ei kukaan ilennyt katsoa koska ihmisissä oli paljon häveliäisyyttä.

Erityisiä näytöksiä asioiden näyttämiseksi tietysti oli, eikä silloin kukaan häikäillyt, päinvastoin, panivat paremmat housut jalkaan ja koittivat siinä samassa näyttää vähän itseäänkin. Nastolassa oli tietysti parhaat näytökset, missäs muualla.

Viittä kävin siellä katsomassa ja kolmea niistä on vaikea unohtaa. Ensimmäisessä muuan joutomies näytti miten tuohella saadaan kananpoikaa höynäytettyä. Kastoi ensin pärettä taikka tuuhikasta parafiiniin, jotta se alkaisi ikäänkuin räpättää pöydällä. Sitä kananpoika katseli ihmeissään, eikä huomannut kun sille pantiin hatuksi joku pieni tavara yleisöstä. Kyllä meitä nauratti.

Kolmas näytös oli sekin eräänlainen osoitus ihmisen paremmuudesta, sitähän haluttiin aina todistaa, kun tiedettiin että ihmisestä saa vähemmän maitoa kuin lehmästä eikä ihminen osaa ennustaa kovin hyvin. Monikaan ei sen perästä ilennyt olla vertaamatta vielä ihmistä taikka esineitä keskenään, että löytyisi se kaikkein paras, mutta olisi pitänyt mennä matkan päästä verrokilta kysymään ja sitä aikaa oli paljon laiskuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti