tiistai 21. tammikuuta 2014

Mörstaakeli

Vistuukelia taikka mörstaakelia tarvittiin silloin kun piti säikyttää kaloja; yleensä kyseessä oli särkien pelottelu, sillä ne ovat erityisen kylmähermoisia kaloja ja joskus julmiakin. Niitä on hyvin vaikea säikäyttää kotikonsteilla, niinpä ammattimies oli siinä paikallaan.

Joskus särkiä piti pelotella ihan vaan että saataisiin niiltä turhat luulot ja haaveet pois, taikka osana jotakin ilvettä, mutta useimmiten haluttiin huijata niitä laskemaan haluttua ahdinkermaa eli ulpukanmaitoa taikka lahnusvoita leuoistaan. Särki on tunnetusti myös hyvin saita ja muutenkin hankala eläin, joten pelottelua pidettiin tähän toimeen  ainoana keinona.

Lahnusvoi oli limpun päällä kitkerä ja suksissakin melko huono voide, mutta sitä käytettiin paljonkin rohdoksena moniin vaivoihin kissan avustuksella. Oli tapana tehdä erityinen humoreski jossa ulpukanmaitoa laitettiin viiksiin ja vihellettiin niin silloin useimpia kissoja alkoi hirmuisesti naurattaa.

Kissan nauru auttaa moniin samoihin vaivoihin kuin kukon aivastus, mutta on helpommin ja hauskemmin saatavilla. Näitä vaivoja ovat muun muassa leukalukko, pakotus, kummittelu ja hoppu, sekä ilman kalansaalista jäämisen aiheuttama pahastuminen.

2 kommenttia:

 1. Olet sinä herkkä mies sanojen käytössä. Kalatta en jääny, kiitos siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parahin Pasi,

   Kiitos kirjeestäsi ja kiitoksista. Ilman sanoja ja niiden käyttöä meillä ei olisi mitään. Paitsi saappaat olisi melkein kaikilla koska ilman niitä on sangen vaikea tulla toimeen.

   Ystävänne ja aseveljenne,
   H.B.W.

   Poista